Cuma, Ekim 14, 2005

Nar Pelteli ve Ricotta Peynirli Cheesecake



İlk kez bir etkinliğe katılacağım için biraz tedirgindim,ne göndermem gerektiğini de bilmiyordum.Ev sahibi Dilek’e bir e-mail atıp sordum,sağolsun bana ayrıntılı bilgi yollamış,bir de iyi eğlenceler dilemiş.Gerçekten de nar etkinliği benim için çok eğlenceli geçti.Geçen hafta bir akşam narlı kek yapmaya karar vermiştim,tesadüfen arkadaşım Habibe geldi.Beraber yaptık,ama hafif ekşi,pembe renkli kekim önce super kabarıp sonra kalıbın dibine yapışma kararı aldı.Tam bir fiyaskoydu ama Habibe ile epey güldük.Dün akşam ise cheesecake’i hazırladıktan sonra soğuması için beklerken uyuyakalmışım.Geçenin ikisinde uyanıp narlı pelte yaptım.Meyve sıkacağının gürültüsü o saatte iki kat fazla geldiği için nar suyunu limon sıkacağında çıkardım.Evdeki nişasta ve pirinç unlarını geçenlerde çöpe attığım ve yenilerini almadığım bu aşamadan sonra aklıma geldi,normal unla pelteyi pişirdiğim için sulu oldu ve gece üç buçukta yattığım için (pelte soğusun diye bir saat bekledim ve televizyon seyrettim) sabah az kalsın servisi kaçırıyordum,bu sebeple cheesecake’i ne doğru dürüst süsleyebildim,ne de servis için yanıma tabak vs.alabildim.Neyseki arkadaşlar tadını çok beğendiler.Fotoğrafını çeker çekmez tükettik.Bu arada fotoğrafta bizim ofiste en çok sevilen servis örtüsü var,financial times.

1,5 paket Eti Burçak
4 kaşık eritilmiş tereyağ
2 kg sütten hazırlanmış ricotta peyniri
1 kutu krema
1 bardak toz şeker
1 paket vanilya
1/4 bardak un
4 yumurta

2,5 bardak taze sıkılmış nar suyu
3 kaşık nişastası
1/2 bardak toz şeker


Bisküvileri mutfak robotunda un haline getirip,üzerine erilmiş tereyağ ilave edilerek iyice karıştırın.
Karışımı kelepçeli kalıbın içine kenarları biraz yukarıda olacak şekilde iyice bastırıp buzlukta 15-20 dk bekletin.
Mutfak robotunda peynir,krema ve şekeri iyice karıştırın,içine yumurtaları teker teker ekleyip karıştırmaya devam edin.En son olarak un ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın ve buzlukta beklettiğiniz kalıba boşaltın.170 dereceye önceden ısıttığınız fırında 35 dakika kadar pişirin.
Nar suyu,şeker ve bir kapta bir miktar su ile karıştırdığınız nişastayı ekleyerek pelte kıvamında pişirin.Pelteyi bir saat kadar soğuttuktan sonra cheesecake’in (cheesecake oda sıcaklığına soğumuş olmalı) üzerine dökerek buzdolabında 3-4 saat kadar bekletin ve servis yapın.



Ricotta
11 Eylül tarihli Hürriyette Arman Kırım’ın ricotta tarifini gördüğüm günden beri aklımda yapmak vardı.Anneme nasıl peynir yaptığını sordum, (bazen memlekette süt fazla olduğu zamanlarda peynir yaptığını biliyordum) süt kaynayınca (annemin kullandığı süt pastorize edilmemiş olduğu için sütü kaynatmak gerekiyor) içine bir bardak yoğurt ve yarım limon suyu koyduğunu söyledi, tabii ne kadar süt olduğu belli değil.

Neyse ben Arman beyin tarifini uygulamaya karar verdim,ama beyaz sirke bulamadım.Daha doğrusu beyaz sirkeden ne kastedildiğini anlamadım.Elma sirkesiyse tamam var,ama beyaz üzüm sirkesini bulamadım. İnternetten yaptığım araştırmada da hep beyaz sirke diye bahsediyordu,yalnızca bir tarifte limon suyu yazıyordu,ben limon suyuyla yaptım.Zaten sanırım önemli olan asidik bir malzeme olması.

1 kg süt
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı beyaz sirke.

Sütü çelik bir tencerede tuzla beraber 80 dereceye kadar kaynatıyorsunuz.Benim ısı ölçerim olmadığı için Arman Bey’in tarifine göre üstü kaymak tutup,kaynama noktasına yakın bir yerlerde ocaktan aldım.İçine sirkeyi (limon suyu) katarak iki saat kadar beklettim.Sonra bir tel süzgeçin içine yaydığım iki kat tülbentin üzerine boşaltıp,2-3 saat suyunun süzülmesini bekliyorsunuz.Tülbentin ağızlarını bir araya toplayıp,peyniri avucunuzun içinde sıkarak iyice suyunu çıkartıyorsunuz. Cam,ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 4-5 gün dayanıyormuş,ama o kadar az oluyor ki 4-5 güne kalacağını zannetmiyorum.

9 Comments:

Blogger Sibel said...

Merhaba Elvan, seni bu güzel tarifle tanımaktan mutlu oldum. Cheesecake'in çok leziz olduğuna eminim! Eline sağlık.

Ekim 15, 2005 12:20 ÖS  
Blogger elcinin_mutfagi said...

Elvan tarifin cok güzel ellerine saglik..ricotta tarifi icin de ayrica cok tesekkürler cok isime yarayacak:)

Ekim 15, 2005 11:17 ÖS  
Blogger Hatice said...

ellerine sağlık elvan, cheesecake'in çok nefis görünüyor...

Ekim 17, 2005 11:38 ÖÖ  
Blogger Dilek'ce said...

Elvan,
emeklerin ve tariflerin icin tesekkürler! Ayrica tekrar özür dilerim.
Senin ricotta tarifinden sonra artik ricottanin ve lorun farkini, benzerligini ögrenmem gerektigini düsünüyorum. Eline saglik!

Ekim 18, 2005 5:34 ÖS  
Blogger zinnur said...

Sevgili Elvan, seni Nar-YE'de gormek guzel. Cheesecake'in eminim cok guzel olmustur, ben kendi adima krem peynirden yapilan cheesecakelerden daha hafif ve lezzetli buluyorum ricotta ile yapilanlari. Peltenin rengi de "nar" diyor!

Ricotta ile ilgili bir yorumum olacakti. Aslinda ricotta rennet enzimi ile kati peynir yapildiktan sonra kalan "whey" den yapiliyor. Teknigi resimlerle anlatan guzel bir Ingilizce link burda, ben de Fethiye'nin sitesinde gormustum. Senin yaptigin daha cok Hintlilerin panir'ine benzemis hani su muhtesem Palak Paneer yemegindeki... Eger kati peynir yapmayi denersen artan suyu da degerlendirmek isteyebilirsin diye ekledim bunu.
Sevgiler,

Ekim 18, 2005 7:54 ÖS  
Blogger L1 said...

Dilekcim hiç önemli değil,geç olsun da güç olmasın.(Gerçi benimki her ikisi de oldu :) Zinnur haklısın,ben de öyle biliyordum,zaten lor da öyle peynir altı suyundan yapılıyor.Ama Arman Bey ricottayı böyle tarif etmiş,sonuç lor gibi parçalı değil,katı bir peynirdi,tadı gayet iyi olmuştu.Başka peynirler de yapmayı deneyeceğim.Blog'umun hakkını vermek zorundayım,di mi? Sevgiler.

Ekim 18, 2005 8:04 ÖS  
Blogger Yesim said...

Elvan,ellerine sağlık çok güzel görünüyor cheescake in. Arman Kırım'ın ricotta tarifini ben de görüp beğenmiş ve denemek istemiştim ama sonra bir şekilde gazeteyi atmış oldugum için deneyememiştim,o yüzden ayrıca teşekkürler : )

Ekim 19, 2005 12:37 ÖS  
Blogger Doruk said...

Nefis olmuş, ellerine sağlık ve hoşgeldin.

Ekim 19, 2005 3:33 ÖS  
Blogger DAMLA said...

Merhaba,
sitenizi yeni keşfettim. Ben de yeni bir blogcuyum.
Ricotta ile yapılan herşeyi çok seven birisi olarak verdiğiniz ricotta tarifi çok işime yarayacak. Malum hem her zaman bulamıyorum hem de pahallı...

Kasım 27, 2005 5:57 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home