Pazartesi, Aralık 12, 2005

Fransız Soğan Çorbası



Üç haftadır soğan çorbası konuşup,internetten tarifler indirip duruyorum.Nihayet geçen akşam yapabildim.Biraz hızlı pişirdiğim için bence süper olmadı,ama görüntü çok güzeldi,Habibe tadını da beğendi. İki kişilik çorba için:

2 orta boy soğan
2 bardak et suyu (su+bulyon da olabilir)
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı toz şeker,
tuz
2 –3 dilim ekmek
kaşar peyniri
tereyağ yada zeytinyağ

Soğanlar ince ince doğrayıp tereyağ ya da zeytinyağ ile 5-6 dk.kadar pişirilir,üzerine şekeri koyup orta ateşte karamelize edilir,üzerine un eklenip biraz daha pişirdikten sonra et suyu (yarım kahve ficanı beyaz ya da kırmızı şarap da eklenebilir) eklenip kaynatılır ve kısık ateşte 10 dk kadar daha tutulur.
Dilimlenmiş ekmekler fırında 170 derecede 10 dk kadar ısıtılır Çorba ısıya dayanıklı kaselere bölüştürülüp,üzerine dilimlenmiş ekmekler konulur (benim ekmek dilimlerim büyüktü,birer tane koydum,küçük dilimlerden ikişer tane de konabilir,ekmeğin kasenin üstünü mümkün olduğunca kapaması gerekli.) Ekmeğin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konup, peynir eriyinceye kadar 10-15 dk fırında ısıtılır.