Salı, Ocak 17, 2006

Ayva Ye (kaç oldu unuttum :)


Bayram tatili boyunca rejim yapacağım diye neredeyse hiçbirşey pişirmedim. Sonuç ne aldım ne de verdim. Bu da benim için büyük başarı aslında. Bir iki kez çorba pişirdim yalnızca, ilk balık çorbası denememi yaptım, güzel oldu ama foto kötü çıktı, bir daha yapıp öyle tarifini vereceğim.

Cumartesi günü geçen ayki Lezzet dergisinde gördüğüm Ayvalı tartı (Ayvalı karamelli kolay pasta) denedim. Tart kısmını çok başarılı bulmadım ama karamelize ayvalar müthişti. En kısa zamanda karamelize ayvalı başka tatlılar yapacağım.Öğleden sonra Habibe ile Funda geldi, fırında somon yapıp yedik, üzerine de tartı bitirdik, onlarda ayvaları daha çok beğendiler.

Dergideki tarifi aşağıda veriyorum, ben hemen hemen aynen uyguladım, yalnız tart hamuruna kabartma tozu koymadım, çünkü kalın tart sevmiyorum bir de yarımşar ayva koymuşlardı, ben dilimledim.

hamur için
2 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
110 gr tereyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1-2 çorba kaşığı soğuk su

üstü için
1,5 kg ayva
yarım bardak toz şeker
90 gr tereyağ
1-2 kaşık limon suyu

Hamur malzemelerini karıştırarak düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, stretch filme sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin. Ayvaları soyup ortadan ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarın.Kararmaması için limonlu suya koyun.(Ben iki ayvayı halka halka dilimledim, kalıbıma fazla geldi) 90 gr tereyağ ve toz şekeri genişçe bir tavada karamelize edin, içine suyunu sıktığınız ayvaları atın, 3-4 dak. harlı ateşte pişirin. Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba ayvaları sosuyla beraber yerleştirin. Merdane ile açtığınız hamuru da üzerine yayın. 180 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına ters çevirin. Tarifte üzerini file antep fıstığı ile süslemişti, ben çekilmiş ceviz koydum.

1 Comments:

Anonymous Adsız said...

That's a great story. Waiting for more. » » »

Şubat 03, 2007 9:52 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home