Perşembe, Kasım 23, 2006

Kum Pasta


Geçtiğimiz Cumartesi Yasemin'e bir baby-shower yaptık. Doğuma bir aydan az kaldı, Yasemin de izine ayrıldı zaten. Ramazan'dan beri kum pastanın tarifini istiyorum Aytül'den, o daha iyisini yaptı, hem tarifi getirdi, hem de buzlukta bekleyen yarı mamul hali varmış onu getirdi, böylece Yasemin'e kum pasta yapıp götürmüş oldum. (Fotoğraf pek iyi çıkmadı, bir daha yapacağım ama)

Hamur için:

3 yumurta
1 bardak şeker
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
100 gr tereyağ ya da margarin
3 çorba kaşığı bal
aldığı kadar un.

Yumurta,şeker, bal ve yağı benmari usulü eritip soğumaya bırakın. Kabartma tozu, vanilya ve unu katıp kulak memesinden biraz daha katı kıvamda bir hamur oluşturun, hamuru 10 topa bölün ve oklava yardımıyla açıp, tabakla kesin. Kestiğiniz diskleri tavada iki tarafını da krep gibi pişirin. (Soğuyan diskleri stretch film ile iyice sarıp freezerda saklayabiliyoruz.)

Krema için:

2 yumurta
1 bardak şeker
3 kaşık un
1 lt.süt

Malzemeleri mikser ile iyice karıştırıp, muhallebi kıvamında pişirdim. Mikserle karıştırarak soğuttum. Bir disk bir kat krema olacak şekilde 9 katı üst üste dizdim. En üst ve çevresini de krema ile kapladıktan sonra kalan diski rondoda toz haline getirip pastanın üstüne ve etrafına serptim. (Ben Aytül'ün önerisi üzerine katlardan birinin arasına muz dilimleri de yerleştirdim.) Tarif için teşekkürler Tanya ve Aytül..

Not: Bugün hayatımdaki bir değişimin yıldönümü, ayrıca bugün de hayatımda önemli bir değişim yaptım, inşallah bu da diğeri gibi hayırlı olur :))

Pazartesi, Kasım 13, 2006

Patates Yiyelim



Etkinlikler için hep son dakikada ve basit tarifler hazırlamak benim için normal bir hale geldi. Bu sefer de geleneği bozmadım ve sevgili Evren'in Patates Etkinliği için son anda patates sufle yaptım. Bu tarifi yıllar önce annem çok sık yapardı, telefon açıp nasıldı diye sordum, 'ben öğlen ne yediğimi hatırlamıyorum' dedi. Bende bunun üzerine bildiğim gibi yaptım. Zaten ofise götürmek için patatesli börek yapacaktım, haşladığım patateslerin bir kısmı ile de sufle yapmış oldum.

İki sufle kabını dolduracak kadar haşlanmış patates
1 bardak kadar rendelenmiş kaşar peyniri
tereyağ
süt
1 yumurtanın akı.

Patatesleri rondoda püre haline getirip içine süt,tereyağ ve kaşar peynirinin yarısını koydum. Yumurtanın akını köpük haline gelinceye kadar çırpıp püreye yavaş yavaş karıştırdım, yağladığım iki sufle kabına bölüştürüp, üzerine kaşar peyniri koydum ve 150 dereceye ısıtılmış fırında üzerlerini kızarıncaya kadar pişirdim. Patatesin içine kıyılmış dereotu konsa güzel olurdu ama evde yoktu..


Perşembe, Kasım 02, 2006

Hoşgeldin Küçük Deniz



Nihayet aylardır beklediğimiz gün geldi, arkadaşım Esra bu sabah minik kızını kucağına aldı. Sabahtan hastaneye gittim, Esra'yı doğumhaneye yolladık, yarım saat sonra önce Deniz geldi yukarıya. Bebek odasının camından doktorun muayenesini seyredip, anneanne ve babaannesiyle ağlaştık hep beraber. Annesinin karnındaki gibi çok hareketliydi. Anne de sağ salim yukarı çıktı, bebeğini gördü, sonrasında ben ayrıldım yanlarından.

Yeni bir bebek, yeni bir dünya demek, aramıza hoşgeldin Deniz bebek....