Çarşamba, Eylül 21, 2005

Altın Günü

Ofisteki kızlarla dört yıldır altın günü yapıyoruz. Eylül Ekim ayı gibi kura çekiyoruz,her ayın başında bir kişiye altının parasını yatırıyoruz, o kişi de evden pasta börek tarzı birşeyler getiriyor,öğle tatilinde hep beraber yiyoruz.Bu sene güne ilk ben başladım,aslında ayın başında aldım (yani çoktan harcadım!!) ama ancak herkes toparlandı da ben de getirebildim.
Menülerimizde genelde bir tatlı,bir tuzlu,bir de salata türü birşey oluyor.Benim ki şöyleydi:

Patatesli ve lor peynirli börek
Tavuk salatası
Cevizli Mürdüm Erikli Turta
Çin pilavı
Parmesanlı Roka salatası



Bir de sabahleyin bunları ofise servisle getiremeyeceğimden İlhan’dan rica ettim,sağolsun beni evden aldı,onun için de sabah kahvaltısına hızlı bir poğaça yaptım.Sabah sıcak sıcak yiyelim diye beş buçukta kalkıp yaptığımdan içine ne kadar ne koyduğumu hatırlamıyorum,zaten herkesin yaptığı şeydir,ama fotoğrafını çektik madem,en azından fotoğrafını koyayım,içi lor peynirli..


Patatesli ve lor peynirli börek

3 Yufka
5 Patates
150 gr lor Peyniri
2 kaşık Yoğurt
1 bardak sıvıyağ

Patatesleri iyice haşladıktan sonra mutfak robotunda ezilip,içine lor peyniri karıştırılır.
Yufkalar ikiye bölüp,sıvıyağ ve yoğurt karıştırılarak yufkaların içine sürülür,Daha sonra iç malzemesi konularak yağlanmış borcama hafif büzülerek konulur.(Bu şekil bana kolay geldiği için böyle yapıyorum.Üşenmiyorsanız yufkaları dörde bölüp gül börek gibi de sarabilirsiniz)
Kalan yağ yoğurt karışımı böreğin üzeine dökülerek/sürülerek 180’ye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


Tavuk salatası

2 tavuk göğüs
250 gr süzme yoğurt
bir demet yeşil soğan
yarım demet kadar dereotu
2 kaşık mayonez
yarım bardak kadar ceviz içi
Tavuklar haşlanıp iyice didiklenir,dereotu ve soğan küçük küçük doğranır,cevizler irice parçalara bölünür ve tüm malzeme karıştırılır.Ofiste olduğumuz için benim sunuşlar kötü oldu,ama servis yaparken üzerine kızgın tereyağı+kırmızıbiber karışımı konabilir.(Bu hafta sonu bu salatayı tekrar yapıp,resmini de değiştireceğim zaten)


Çin Pilavı
2 bardak pirinç
zeytinyağı
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 demet taze soğan
bir bardak haşlanmış bezelye
tuz

Pirinç iyice yıkanıp,suda bekletip,bildiğiniz pilav pişirilir,içine tüm otlar doğranıp,bezelyeyle beraber karıştırılır.Haşlanmış havuç parçaları,tane mısır veya başka yeşillikler de eklenebilir tabii.

Cevizli Mürdüm Erikli Turta
Tarifini bu ayki Lezzet dergisinden aldım,akşama yazacağım.

Cumartesi, Eylül 17, 2005

Yeniden Merhaba!!!

Önce kendime bir yemek defteri oluşturmaya karar verdim,sonra yemek bloglarını keşfedince modern çağa ayak uydurup bir yemek blogu oluşturayım dedim. Adı defter olsun istedim ama sanırım daha önceden kullanılmıştı.Ben de dephtheri yarattım.Ama gösterdiğim tüm arkadaşlar 'niye dephther?' dedi.Bunun üzerine henüz yolun başındayken (toplumun tepkisini dikkate alarak) daha doğru dürüst isimli birşeyler yapmalıyım diye düşündüm.İşte Peynir Gemisi böyle oluştu.Tüm peynirleri seviyorum,ve gemileri de.... Üstelik 'Lafla peynir gemisi yürümez' atalarımızın söyledikleri içinde en favorilerimden,her ne kadar günümüz için geçerli olmasa da :)

Cuma, Eylül 16, 2005

İnadına Pekmezli Börek


Geçen hafta saatlerce ElmaYe için tarif araştırdım,ancak bir türlü zaman bulup da yapamadım. Dün bizim pastanede tarifleri görünce tekrar heveslendim,akşam eve geç gideceğimden bildiğim en basit tarifi yapacak ve gönderecektim.Tarifi arkadaşım Aytül’e söyleyince önce pek yorum yapmadı,sonra sitedeki diğer tariflerin resimlerini görünce benim tarifimin çok basit kalacağını rezil olacağımı söyledi.Tabii tüm hevesim kaçtı. Bende Aytül’e
basit tariflerden güzel sonuçlar çıkabileceğini göstermek için pekmezli börek yapıp sabahleyin ofise getirdim.Aytül tepsinin dibindeki cevizleri toparlarken hala o tarif çok basitti,iyi ki yapmadın diyordu.

2 yufka
sıvıyağ
bir bardak dövülmüş ceviz içi
yarım bardak pekmez

Yufkaları ortadan ikiye bölüp,sıvıyağ ile yağlıyorsunuz,sonra üzerlerine ceviz içlerini serpip rulo yapıyor ve tepsiye çevirerek sarıyorsunuz. Dilerseniz herbir pareçayı kendi etrafında sarıp gül börek gibi de yapılabilir. Böreğin üzeride yağlanıp 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor. (Süre tutmayı hep unutuyorum) Fırından çıktığı anda pekmez üzerine dökülüyor.(Ben dut pekmezi kullandım,pekmez buzdolabında donduğu için azıcık sıcak su ile akıcı bir kıvama getirdim,su katılmış haliyle yarım bardak oldu)

Özellikle Pazar sabahları geç kahvaltılar için güzel oluyor.

Perşembe, Eylül 08, 2005

Hamsi Dolması


Yemek bloglarını yeni keşfettiğim için ve hepsini tek tek dolaşıp arşivleri henüz incelemeye fırsat bulamadığım için daha önce verilmiş tarifleri tekrarlıyor olabilirim,ama bu bir yemek günlüğüyse eğer yaptığım herşeyi yazmalıyım öyle değil mi?
Cumartesi günü bizim semtin pazarına gidip balıkçıların gelmiş olduklarını görünce acaip sevindim.Daha yanlarına yaklaşmadan palamut almaya karar vermiştim,ancak tezgaha yaklaşıp da hamsileri görünce kanımda yine Karadeniz dalgaları oluştu ve kendimi tutamayıp mevsimi henüz gelmemiş olmasına rağmen yine hamsi aldım.Önce tava yapmayı düşündüm ama iriliklerini görünce dolma yaptım. Ne kadar kararlı biri olduğumu anlayın...
  • 1 kg hamsi
  • 1 soğan
  • 1 domates
  • maydanoz
  • kekik
  • karabiber
  • tuz
  • zeytinyağ

Soğan ve domatesiküçük doğrayıp bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar pişiriyorum,içine maydanoz,kekik,tuz,karabiber eklenir ve soğumaya bırakılır.

Ayıklanan hamsilerin kılçıkları çıkartılır.İkiye açılan hamsilere iç malzemesi konarak sarılır.Yağlanmış borcama dizilir.Hamsi dolmalarının üzerine de zeytinyağ gezdirilir ve tuz serpilir.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.Zeytinyağlı olduğu için sıcak yenebildiği gibi meze sınıfına da dahil edilebilir.