Salı, Ocak 24, 2006

Balkabaklı Tart



Remix II’de balkabaklı tartı okuduğumdan beri yapmak aklımdaydı. Gerçi ben tarifi epey bir sadeleştirdim, malzeme çeşit ve miktarlarını değiştirdim. Sonuçta değişik ve hafif bir tart oldu, tekrar yapılacaklar-çeşitlendirilecekler listesine eklendi. Fotoğraf hem akşam çektiğim hem de reklam arası bitmek üzere olduğundan pek iyi olmadı. Bir dahaki sefere inşallah.

1 paket Eti Burçak
1,5 su bardağı kabak tatlısı püresi
2 kaşık tereyağ
1/2 kutu krema
1 kaşık yoğurt
2 yumurta
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı hindistan cevizi

Bisküvileri mutfak robotunda un haline getirip, üzerine eritilmiş tereyağ ilave edilerek iyice karıştırın. Karışımı kelepçeli kalıbın içine kenarları biraz yukarıda olacak şekilde iyice bastırıp, buzlukta 15-20 dk bekletin. Mutfak robotunda kabak püresi (kabak tatlısı hazır değilse, 1,5 bardak haşlanmış kabak püresine 1 bardak tozşeker eklenebilir) krema, yoğurt, yumurtaların sarısı, hindistancevizi ve tarçını iyice karıştırın. Yumurta aklarını başka bir kapta köpük haline gelinceye kadar çırpıp yavaş bir şekilde kabaklı karışıma ekleyin. Karışımı kalıba boşaltıp, 170 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. (Orta kısmına batıracağınız bıçak,kürdan vs. temiz çıkarsa pişmiştir.)

Pazartesi, Ocak 23, 2006

Milföyden Deniz Minareleri



Epey zaman önce Eminönü'nden külah yapmak için kalıplar almıştım, kullanmak için bir türlü fırsat olmamıştı. Dün akşam 2 milföyden deneyeyim dedim. Ancak milföyleri bütün sarsam üst üste bineceği ve fazla hamur olacağı için onun yerine mlföyden 1 parmak genişliğinde şeritler kesip kalıbın üzerine birleştirerek sardım ve üzerine yumurta sarısı sürdüm. Fırında kızarıncaya kadar pişirip, ılınınca kalıptan çıkardım. Küçük külahlarım deniz minarelerine benzedi,ben içlerine ıspanak ve beyaz peyniri karışımı doldurdum, tatlı-tuzlu istenilen şey doldurulup gerekirse tekrar fırına da sürülebilir.

Salı, Ocak 17, 2006

Ayva Ye (kaç oldu unuttum :)


Bayram tatili boyunca rejim yapacağım diye neredeyse hiçbirşey pişirmedim. Sonuç ne aldım ne de verdim. Bu da benim için büyük başarı aslında. Bir iki kez çorba pişirdim yalnızca, ilk balık çorbası denememi yaptım, güzel oldu ama foto kötü çıktı, bir daha yapıp öyle tarifini vereceğim.

Cumartesi günü geçen ayki Lezzet dergisinde gördüğüm Ayvalı tartı (Ayvalı karamelli kolay pasta) denedim. Tart kısmını çok başarılı bulmadım ama karamelize ayvalar müthişti. En kısa zamanda karamelize ayvalı başka tatlılar yapacağım.Öğleden sonra Habibe ile Funda geldi, fırında somon yapıp yedik, üzerine de tartı bitirdik, onlarda ayvaları daha çok beğendiler.

Dergideki tarifi aşağıda veriyorum, ben hemen hemen aynen uyguladım, yalnız tart hamuruna kabartma tozu koymadım, çünkü kalın tart sevmiyorum bir de yarımşar ayva koymuşlardı, ben dilimledim.

hamur için
2 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
110 gr tereyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1-2 çorba kaşığı soğuk su

üstü için
1,5 kg ayva
yarım bardak toz şeker
90 gr tereyağ
1-2 kaşık limon suyu

Hamur malzemelerini karıştırarak düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, stretch filme sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin. Ayvaları soyup ortadan ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarın.Kararmaması için limonlu suya koyun.(Ben iki ayvayı halka halka dilimledim, kalıbıma fazla geldi) 90 gr tereyağ ve toz şekeri genişçe bir tavada karamelize edin, içine suyunu sıktığınız ayvaları atın, 3-4 dak. harlı ateşte pişirin. Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba ayvaları sosuyla beraber yerleştirin. Merdane ile açtığınız hamuru da üzerine yayın. 180 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına ters çevirin. Tarifte üzerini file antep fıstığı ile süslemişti, ben çekilmiş ceviz koydum.

Çarşamba, Ocak 04, 2006

Çikolata soslu vişneli kek



Yılın ilk kekini yaptım, ama maalesef fırınımda bir sorun var, istediğim gibi kabarmadı kekim. Sanırım termostatta sorun (çok anlarmışım gibi) çok hızlı pişiriyor, hemencecik yanıyor, bana yeni yılda yeni fırın gözüküyor galiba....

kek:
3 yumurta
1,5 bardak toz şeker
1 bardak süt
1/2 bardak sıvıyağ
1 pk. kabartma tozu
2 tatlı kaşığı kakao
35-40 çekirdeksiz vişne tanesi
aldığı kadar un

sos:
100 gr bitter çikolata
1/2 pk. krema


Yumurtaları şekerle iyice çırpıp, önce süt ve yağı; sonra un, kabartma tozu ve kakaoyu da katarak düzgün bir hal alıncaya kadar çırpın. Yağlanmış kelepçeli kalıba döküp üzerine vişne tanelerini fazla batırmadan yerleştirin. 170 derecede 25-30 dakika pişirin ve fırından alıp ılınmaya bırakın. Çikolata ve kremayı benmari usulü eritip, ılınıp tabağa aldığınız kekin üzerine gezdirin. Soğuyunca üzerine ister rendelenmiş hindistan cevizi, ister şam fıstığı serpip, servis yapın.