Salı, Temmuz 18, 2006

Fasulye Diblesi,nihayet...



Nihayet üçlemeyi tamamladım.Pırasa Diblesi ve Karalahana Diblesini daha önce yazmıştım, ama bir türlü fasulye alıp dible yapmaya fırsat bulamamıştım.

Fasulye Diblesini yapmak çok kolay hem de zeytinyağlı olduğu için ikindi çayında da yenebiliyor.

1/2 kg fasulye
1/2 çay bardağı pirinç
2 küçük soğan
1 büyük domates
zeytinyağı
tuz

Fasulyeleri ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayıp tencereye koydum. Üzerine soğanları ve domatesi de ince ince doğradım, yıkanmış pirinç, tuz ve zeytinyağı(miktarı isteğe bağlı) ekleyip karıştırdım, bir kaç dakika harlı ateşte, sonrasında çok kısık ateşte pişirdim. Herhangi bir su ilavesi olmadığı için dibinin tutma olasılığı yüksek, o yüzden ateşin çok kısık olması önemli.

Pazartesi, Temmuz 17, 2006

Sütlü Tatlılar


Sütlü Tatlılar benim için süper oldu, teşekkürler baking fairy

Bu arada Eylül ayında ev sahibi ben olacağım ama hala konu hakkında hiçbir fikrim yok. Aklıma bir sürü şey geliyor ama karar veremiyorum, oylama yapmayı bile düşündüm.

Bu cumartesi akşamı Esra'lara Televizyon Makinası seyretmeye giderken sütlü tatlılarımı da yaptım. Yeni aldığım sufle kaplarını kullanmayı istediğim için sakızlı fırın sütlaç yapmayı planlamıştım. Evde yemek kitaplarını karıştırırken Serkan Bozkurt'un Yaratıcı Yemek Tarifleri kitabında vişneli damla sakızlı sütlaç gördüm, bunun üzerine bende sütlacımın üzerine vişne taneleri koydum, bir de beyaz peynirli fesleğenli krem brülee tarifi vardı, ben de deneme olsun diye sade olarak denedim, hem çok basitti hem de çok güzel oldu.

Vişneli-sakızlı Fırın Sütlaç

4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç
2 parça damla sakızı
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
vişne taneleri

Pirinci az su ile 5 dakika kadar haşladım. Sütü kaynatıp içine süzülmüş pirinç ve şekeri ekledim ve karıştırdım. 1 çay bardağı kadar soğuk suda erittiğim nişastayı ve damla sakızını da ekleyip salep kıvamına gelinceye kadar pişirdim, fırına dayanıklı kaselere bölüştürüp, üzerine çekirdeklerini çıkardığım vişne tanelerini yerleştirdim, 140 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.


Krem Brülee
1/2 bardak krema
1/2 bardak süt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı toz şeker

Krema ve sütü beraberce ısıttım. Bir kapta yumurta sarısı ve toz şekeri çırptım, süt ve krema karışımını azar azar yumnurta ve şekere ekleyerek karıştırmaya devam ettim. Fırın kabına koyarak 140 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdim. (Bu malzeme oranı ile az bir miktar oluyor.Bir dahaki sefere iki üç katını yapıp, daha ince fırın kabı kullanacağım.)

Fırına sürerken kapları bir tepsi içine yerleştirip, tepsinin içine su koyduğumu da belirteyim.

Pazartesi, Temmuz 10, 2006

Rejim tarifi


Geçen rejim yemeklerim postumdan sonra nasıl rejim yaptığımı sormuşlar,ben de commentlere yazmaktansa post olarak yazayım dedim. Öncelikle benimki sağlıklı bir rejim değil. Bundan iki sene kadar önce altı ay diyetisyene devam ederek 10 kilo kadar verdim, ama ben bu tip rejimden çok sıkılıyorum, öğlen 3 köfte, akşam 6 kaşık sebze diye sürekli hesap yapmak çok zor geliyor bana. Çünkü yemeğe başlayınca daha çok yemek istiyorum. Şimdi daha sağlıksız ama bence daha kolay birşey uyguluyorum. Akşam yemeğini kestim (arada sırada dışarı gidersem yiyorum ama bana hemen kilo olarak dönüyor)çok acıkırsam yoğurt ya da meyve yiyorum. Bir hafta hiç karbonhidrat almadığım oldu, 'hamursuz' yaptım yani. Şimdilerde sadece sabahları ekmek ya da simit yiyorum. Becerebildiğim kadar öğün atlıyorum. Canım çok tatlı isterse yiyorum ama başka bir şey yemiyorum. Mesela geçen cumartesi bir kazandibi ve 3 top dondurma yedim ama başka hiç birşey yemedim. Tamamen kafama göre ve sağlıksız bir rejim anlayacağınız, bu arada spor ve yürüyüş de yapıyorum. Bir de her sabah aç karnına tartılıyorum ve günümü ona göre ayarlıyorum. Şimdilik 7,5 kilo verdim, hedefim olan 14 kiloya gelirsem bir kitap yazacağım :))

Fotoğraf, geçenlerde canım çok sıcak yemek çekince yaptığım, tamamen uydurma, taze patatesli, bulgurlu, nar ekşili enginara ait. Patatesleri yaktığım için yayınlamıyordum ama rejime uygun başka bir fotoğraf bulamadım.

Perşembe, Temmuz 06, 2006

Rejim yemeklerim


Rejimim hala devam ediyor, iki ayda 7 kilo verdim. 2-3 kilo daha versem yeter diyordum ama bir arkadaş ile iddiaya girdim. Önümüzdeki iki ayda bir yedi kilo daha vereceğim. Rejim moduna alıştım aslında, hatta artık fazla yemek yediğimde midem rahatsız oluyor, psikolojik. Tek kötü yanı yemek pişirememek, canım birşeyler yapmak istemesin diye blogları, dergileri bile doğru dürüst takip etmiyorum, blogumu da ihmal ediyorum tabii ki...



Geçen Cumartesi artık canıma tak edip Funda ve Habibe'ye birşeyler pişireyim dedim. Aklımda buzdolabında kuzu kuzu yatan enginarlar olduğundan, bir sürü enginarlı tarif düşündüm ama sonunda en sağlıklı ve yağsızından kıymalı enginar yaptım, yanına börülce salatası, yeşil salata ve Söke yedi tahıl karışımlı un ile yaptığım ekmek de vardı.



Hiçbirinin tarifini yazmıyorum, zaten bilinen şeyler. Ama karar verdim hafta sonları yağsız-tuzsuz da olsa birşeyler pişireceğim, yoksa bu rejim bitmez...