Salı, Kasım 29, 2005

İki renkli kurabiye


Aslında amacım fındıklı kurabiye yapmaktı,sonra yıllar önce rahmetli Zarife Hanım teyzenin yaptığı iki renkli kurabiyeler aklıma geldi.Anneme söylesem 'kızım neleri hatırlıyorsun' diyecek yine,ama çocukluktaki lezzetler hiç unutulmuyor nedense.Eskiden Sultanahmet'teki evimizde bir kaç apartmanın mutfak balkonlarının birbirine baktığı bir aralık vardı ve balkonlardan balkonlara çamaşır asmak için ipler gerilmişti.Bu ipler çamaşır kurutma haricinde komşular arasında malzeme transferinede yarıyordu.Zarife Hanım Teyze'den bu ipler ile gelen kurabiyelerin,hamur kızartmalarının,mumbar dolmalarının tadını hala unutamam.Her sene doğumgünümde bana kocaman bir meyveli pasta yapıp getirirdi,hastalığının iyice arttığı son senesinde bile pastamı yapmış ama getirmeye gücü olmadığı için beni çağırıp vermişti.Pastayı elime aldığımda yaşadığım hüzün ve sevinç karışımı duyguyu hala hatırlıyorum.

Bu kadar nostalji yeter,kurabiyeyi gece 10'dan sonra yaptım,tarif aramaya üşendiğim için kafama göre takıldım.Sonuç hatırladığım gibi oldu.Siz dilerseniz klasik bir kurabiye tarifini de kullanabilirsiniz.

2 yumurta
3 kaşık yoğurt
6 kaşık pudra şekeri(şeker eklenebilir)
3 kaşık tereyağ,margarin karışımı
1 pk vanilin
1 pk kabartma tozu
aldığı kadar un
2-3 yemek kaşığı kadar kakao

Erimiş yağ ile kakao haricindeki tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamuru ikiye bölüp,yarısına kakao ekleyerek tekrar yoğurun.Her iki hamurdan da ayrı ayrı ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iki elinizin arasına uzatın.(10 cm uzunluğunda kalın solucan şekli:)Kakao ve sade solucanları birbirine dolayıp,sonra da spiral gibi yuvarlayın.(tarif etmenin bu kadar zor olacağını düşünmedim,yoksa fotoğraf çekerdim) 170 dereceye ısıtılmış fırında 20 dk kadar(kızarıncaya dek) pişirin.

Pazar, Kasım 27, 2005

Tatil ilhamlı mutfak önlüğü...


Bir kaç ay önce portakalagaci'ndan Hatice tie one on dan bahsedip orası için bir önlük dikmişti. Onu görünce bende ilerideki aylarda dikeyim demiştim.Hiç kullanmadığım halde mutfak önlüğü dikmek çok hoşuma gider.Bu ay sitedeki konu ''tatil ilhamı''. Konuyu okuyunca evdeki malzemeden birşeyler yapabilirmiyim diye düşündüm ve bu önlük çıktı ortaya. Sarı polar kumaş 3 yıl önce kuzenimin oğluna diktiğim ceketten artmıştı.Kenarlarına biyeyi ise atmaya hiç kıyamadığım hediye kurdelelerinden yaptım.
Çam ağacı yapmak için evde koyu yeşil kumaş bulamayınce,yeşil yünden uzunca bir zincir çekip ve bunu dolayarak çam ağacını oluşturdum,üzerine de kırmızı pullar işledim.Geyiğin modelini geçen seneki Burda dergilerinden buldum,yine beyaz yünden zincir çekerek yaptım.Nedense her önlükte bir cep olması gerektiğini düşündüğümden minicik bir de cep yaptım,üzerine de kırmızı boncuklardan kar tanesi.Polar kumaş kalın olduğu için ve kolay ipliklenmediği için cebi önlüğün üstüne kırmızı iple,zikzak dikişle birleştirdim.Kumaştan kestiğim uzun bir kumaş parçasını da kenarlarına zikzak geçerek önlüğe kuşak yaptım.

Fotoğraf için konu mankenliğimi Sebla yaptı bu yüzden fotoğrafı ofis ortamında çektik.Teşekkürler Seblacım.

Perşembe, Kasım 24, 2005

Kanaat ve Yaşar Kemal


Salı akşamı Kanaat Lokantasına gittik.Her zamanki gibi eşsizdi.Kapıdan girer girmez ben tatlılara,Esra turşulara yapıştık.Bilmediğimiz herşeye bu ne,bu ne dedik.İstanbul'da yaşayıp ya da İstanbul'dan yolu geçip de Kanaat'ı bilmeyenler varsa çok şey kaçırıyorlar derim.Akşamın en güzel olayı ise biz işkembe çorbalarımızı içerken oldu. Yaşar Kemal gelip,iki masa ötemizde pilav üstü kuru yedi.Dünya gözüyle Yaşar Kemal'i görmek,hatta aynı atmosferde yemek yemek gerçekten heyecan vericiydi.

*Fotoğraf çekmeye cesaret edemediğim için,fotoğrafı www.yasarkemal.net'den aldım.

Pazartesi, Kasım 21, 2005

Kabaklı Börek



Aralık etkinliği belki kabak olur,yazmasam mı acaba diye düşünüyordum ki,kestane oldu.(Ne yalan söyleyeyim kestane beni daha çok memnun etti).Uzun zamandır canım kabaklı börek çekiyordu.Cumartesi annemde patatesli gül böreği yaparken,iç malzemesi bitti,dört parça kesilmiş yufka arttı.Bu esnada annemde kabak tatlısı yapmak için kabak doğruyordu.Ondan rendelenmiş kabak alıp,evime geldim ve kabaklı börek yaptım.Aslında bu böreği 3-4 yufkayla büyük bir rulo halinde yapıyoruz ama benim yufkam bir tane olduğu için ve çoktan kesilmiş olduğu için dört iri sigara böreği oldu.

1 yufka
2 su bardağı rendelenmiş kabak
1 su bardağı kadar cekilmiş ceviz veya fındık
1/2 su bardağı kadar toz şeker
sıvıyağ
1 yumurtanın sarısı

Dörde bölünmüş yufkaların üzerine fırça ile sıvıyağ sürün,üzerine yarım bardak kabak rendesi,parçalanmış ceviz ve toz şeker serpip,kalın sigara böreği şeklinde sarın.Yağlanmış tepsiye dizip,üzerine yumurta sarısı sürün ve 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Pazar, Kasım 20, 2005

Kızarmış Dondurma


Geçen hafta iş için Moskovadaydım.1 derece sıcaklıkta,biz donarken,onlar dondurma yiyorlardı.Arkadaş iç sıcaklıkları ile dış sıcaklık farkını azaltmaya çalıştıklarını söyledi.Neyse onlar dondurma yerken benim aklıma buzlukta kızarmayı bekleyen dondurma denemem geldi.Döner dönmez ilk fırsatta kızarttım.Bence güzel oldu.En yakın zamanda kobaylarımın üzerinde de deneyeceğim.

Vanilyalı Dondurma (Ben Algida Maraş kullandım)
Cornflakes
1 yumurta
vanilya
tarçın

Lokantalarda yediğim kızarmış dondurmalar hep top şeklinde yapılmış oluyordu.Ben dondurmayı dışarıda fazla beklettiğim için top şeklini veremedim.Küçük silindirik bir meyveli yoğurt kabının içine koyup bir gün kadar buzlukta dondurdum.Sonra yumurtayı vanilya ile iyice çırptım.Cornflakes'i rondoda toz haline getirip içine yarım çay kaşığı kadar tarçın attım.Buzluktan çıkardığım dondurmayı önce yumurtaya,sonra cornflakese bulayıp,tekrar buzluğa koydum.1 saat kadar sonra aynı işlemi tekrarladım.Dondurmanın dışı iyice kaplanmış olmalı,gerekiyorsa bir kere daha yapılabilir.Sonra dondurmayı buzlukta yarım gün-bir gün daha tutup,çok kızgın yağda 15-20 saniye kadar kızartıp hemen servis yapmak gerekiyor.
Benimki aceleden ve acemiliktan biraz yamuldu,zamanla yarıştığım için güzel fotoğraflar da çekemedim,ama bir deneme daha başarıyla sonuçlandı.

Salı, Kasım 15, 2005

Hurma Ye #4 : Hurmalı Bayram Şekerlemeleri


Aslında tamamen deneysel bir çalışma oldu.Öncelikle planım muhallebi yapıp üzerine hurmadan sos yapmaktı.Hatta hurmayı pişirip ezdim,dolapta bekletiyordum ki,değişik bloglardaki bayram şekerlemeleri dikkatimi çekti,bende neden bayram şekerlemesi yapmıyorum dedim.(Gerçi tüm bayramı şekerleme yaparak çoktan geçirmiştim,ama o ayrı)
Ben deneysel takıldığım için 10 hurma ile yaptım,6 adet şekerleme oldu.

Hurma topları:

10 hurma
1 tatlı kaşığı neskafe
1 tatlı kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
4 adet Eti Burçak bisküvi
Üzeri için hindistan cevizi

Çekirdekleri çıkarılmış hurmaları bir cezvede kahve ve tarçınla pişirilir.Hurmalar yumuşayınca ocaktan indirip süzülür,rondoda hurma,bisküvi,kakao’yu iyice karıştırılır,tadı az geldiyse pudra şekeri,katılığı yeterli gelmediyse bisküvi eklenebilir.Karışımdan küçük toplar yapıp hindistan cevizine bulanır ve buzdolabında bekletilir.

Bu şekerlemeyi yaptıktan sonra kalan hurmaları yiyordum ki,birinin çekirdeğini çıkarıp içine ceviz koydum.Cevizli sucuk gibi oldu,bunun üzerine hurmalı sucuk yaptım.10 hurmanın çekirdeğini çıkarıp,rondoda hamur haline gelinceye kadar ezdim.Sonra bu hamuru stretch filmin üzerinde inceltip,ortasına cevizleri dizdim.Rulo haline getirip(sosis gibi oldu) buzdolabında iki saat beklettim,sonra ruloyu hindistan cevizine bulayıp dilimledim.Bu da 6-7 adet oldu.

Pazar, Kasım 13, 2005

Pesto Soslu Makarna



Pesto sos:
2 demet taze fesleğen
1 paket dolmalık fıstık
1 su bardağı rendelenmiş parmesan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 diş sarımsak

Fesleğeni yıkayıp,yapraklarını ayırın.Mutfak robotunda iyice kıyın.İçine zeytinyağını ekleyip bira daha karıştırın.Kalan malzemeyi de ekleyip iyice püre haline getirin.

Pesto sos makarna haşlandıktan sonra direkt üzerime dökülüyor aslında ama ben 5-6 kaşık kremayla karıştırıp makarnanın üzerine döktüm.Servia yaparken üzerine parmesan eklemeyi unutmayın.

Kara Lahana Çorbası ve Mısır Ekmeği


Annem kara lahana çorbasını biraz evdeki malzemeye göre yapıyor.Her seferinde birşeyler ekleyip çıkarıyor. Mesela evde haşlanmış kurufasulye varsa koyuyor,ya da bazen kavrulmuş kıyma ekliyor.Dün en baz olanı yaptı.

Kara Lahana Çorbası

1 demek kara lahana
1 çaykaşığı karbonat,
1 çay bardağı pirinç ya da bulgur
1 çaybardağı mısır unu
2 soğan
2 kaşık tereyağ
1 kaşık salça
pulbiber
tuz

Kara Lahanayı yıkadıktan sonra ince ince doğrayın,bu arada büyük bir tencerede su kaynatın.Lahanaları kaynamış suya atın ve içine bir kaşık karbonatı ekleyip pişirin.(Karbonat yeşil kalmasını ve daha yumuşak olmasını sağlıyormuş).10 dakika kadar piştikten sonra içine yıkanmış bulgur ya da pirinci ekleyin.İki soğanı ince ince doğrayın,salça,tereyağ,pulbiber ve tuzla ayrı bir tencerede sote edip çorbanın içine ekleyin.(bu aşamada kıyma;haşlanmış kuru fasulye vs. eklenebilir) En son olarak sulandırılmış mısır ununu da ekleyip iyice karıştırın ve kısık ateşte yarım saat kadar daha pişirin.

Mısır Ekmeği

3 bardak mısır unu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağ
1,5 bardak kadar ılıtılmış süt su karışımı

Tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun.Hamurun fazla katı olmaması gerek,eğer gerekiyorsa süt ve ya su ekleyin.Fırında ya da tavada pişirebilirsiniz.Tavada pişiriyorsanız ters çevirmeyi unutmayın.

Pazar, Kasım 06, 2005

Geçmiş Bayramınız Kutlu Olsun...


Bütün bayram tatili boyunca tembellik yapınca bayram mesajı yazmak bu saate kaldı.Sevdiklerinizle nice güzel bayramlara...

Dediğim gibi 5 gün boyunca tembellik yaptım,kitap okudum,film seyrettim.Hiçbirşey pişirmedim ama bol bol yedim.Çok keyifli oldu doğrusu.



Annem bayram için klasik menüsünü hazırlamıştı.Tüm bayram,aile toplantıları, düğün,nişan gibi olaylarda (düğün ya da nişanın yakın aile fertlerine ait olmasına gerek yoktur) hep aynı yemekler pişer annemin mutfağında, su böreği,zeytinyağlı yaprak sarma,etli kara lahana dolması,tavuklu keşkek,un helvası ve baklava. Birkaçının resmini çektim ama hepsinden yedim,herhalde bir kaç hafta birşey yemem..



Bu arada teşekkürler Dilek